De Dordogne ligt op de westelijke uitlopers van het Massif Central. Het gebied strekt zich uit tussen de Limousin in het noorden, de zonnige valleien in het westen en de vruchtbare vallei van de Garonne in het zuiden. Het gebied Dordogne bestaat uit de departementen Dordogne en Lot. Deze departementen heetten voor de Franse Revolutie respectievelijk Périgord en Quercy. Deze namen worden nog steeds als streeknamen gebruikt.

De Dordogne bestaat voor het grootste gedeelte uit een kalksteenplateau. Door de werking van de aardkorst zijn onder de kalksteenlaag natuurlijke grotten ontstaan, waar, door het wegvloeiende water in de loop der tijd, indrukwekkende druipsteenformaties zijn gevormd. Uit de prehistorie zijn er talrijke grotten waar men nog rotstekeningen en overblijfselen van de Cro-Magnonmens kan aantreffen.

In 1995 is er in de onmiddellijke omgeving van Génis een enorm grottenstelstel ontdekt. In deze grot is de afgelopen jaren hard gewerkt om hem toegankelijk te maken voor het publiek. De grot ligt op een kwartier rijden bij ons vandaan in het dorp Tourtoirac.

Dankzij de vele rivieren die vaak tussen hoge rotswanden het gebied doorsnijden, zoals de Dordogne, Lot, Isle , Vézère en de Auvézère, zijn er valleien ontstaan met een vruchtbare sliblaag. Hier spelen zich belangrijke economische activiteiten af. Er bevinden zich akkers met maïs, tabak, aardbeien en zonnebloemen. Tevens wordt er een overvloed aan fruit geteeld. Maar ook fokkerijen van runderen, waar de kalfjes nog bij de moeder blijven. De meeste dorpjes en steden zijn in de valleien gesitueerd. De heuvels van de Dordogne zijn bedekt met uitgestrekte bossen.

Afbeelding 003

In de Périgord Vert, het gebied waar het dorpje Génis en ons huis ligt, bevindt u zich midden in een afwisselend heuvelachtig landschap. Weilanden en bossen wisselen elkaar af en vormen samen met de talloze riviertjes, stroompjes en meertjes een romantisch landschap. Kronkelende wegen voeren u langs kleine dorpjes en gehuchten of hameau’s.

Activiteiten als fietsen, wandelen, paardrijden,kanoën, golfen en vissen zijn hier goed uitvoerbaar.